lunes, 27 de julio de 2015

La biblioteca dels sofàs de 9.000 euros

Una sola de les butaques de la Biblioteca de Martorell ens ha costat 4.077,45 euros


El passat 20 de juliol de 2015, la regidora Raquel Pérez de SOM Martorell, va denunciar durant el Ple Municipal les polítiques dutes a terme per part del govern local. Mentre es debatia la proposta d’aprovació de l’inventari de béns municipals a data 23 de maig de 2015, Pérez va exposar que «no podem acceptar que el govern local només tingui interès en un inventari de capital econòmic, nosaltres ens estimem més tenir un inventari de capital humà». A continuació va mostrar un seguit de xifres referents a una petita part del mobiliari de la nova biblioteca municipal obtinguts de l’inventari de béns de l’ajuntament que mostrem a la taula d’aquesta pàgina.


Tot seguit va criticar que aquest any s’hagin destinat només 36.000,00 euros per subvencionar els llibres de text, argumentant que no hi havien més diners, front els 68.975,39 euros del 28 mobles d’alta qualitat i disseny. A més l’ajuntament té establert un màxim de 20, 25 ó 30 euros per alumne depenent si aquest cursa Educació Infantil, Primària o Secundària respectivament. Aquest any els llibres de 1r d’ESO costaven al voltant de 333,00 euros i suposant que es subvencionen els 30 euros, que no sempre és així, l’ajuda tan sols correspondria al 9% de l’import total. Cal recordar que quan l’ajuntament va promocionar les ajudes, anunciava amb lletres ben grans: «L’Ajuntament de Martorell subvenciona un 30% del cost dels llibres de text als escolars del poble». Promesa que s’ha quedat molt lluny de la realitat. Atenent a aquestes dades, és normal fer-nos la pregunta que Pérez va traslladar al Ple: «per a què equipar una biblioteca per als estudiants, si els estudiants no es poden pagar els llibres?»

Un cop finalitzat el torn de paraula de la regidora de SOM, els ciutadans que havien assistit com a públic, tot i que ja s’estaven exasperant a mesura que escoltaven les dades que Pérez denunciava, es van acabar d’incendiar: protestes, crits i comentaris van inundar el Saló de Plens d’indignació vers aquest tipus de política. L’alcalde (convergent) va cridar l’atenció al públic demanant que fessin silenci i callessin fins al punt d’amenaçar amb desallotjar el Ple. Quan van acabar els crits de protesta, o els «sons guturals» com ell els va definir, va defensar el cost del mobiliari de la nova biblioteca argumentant que va ser la Diputació qui ho va finançar, i tot i que ells havien fet la licitació, van respectar el criteri del consorci de biblioteques de Catalunya. Com si els diners que provenen de la Diputació no fossin, igualment, públics.

Tot i que el mobiliari s’hagi aconseguit a través dels procediments legals burocràticament i ho hagi finançat completament la Diputació, col·locar una butaca de 4 mil euros, una taula de 6,5 mil euros o un sofá-taula de 9 mil demostra una falta de valors morals, empatia i humanitat del govern local vers al ciutadà i alhora una manca de coneixement de les veritables necessitats del poble que es reflexa en la reacció del públic assistent.

Per a poder entendre aquesta indignació, cal contextualitzar que Martorell: és el segon municipi amb major taxa d’atur de tot el Baix Llobregat superant amb 2,9 punts la mitjana de Catalunya, d’aquestes 2.200 persones aturades, aproximadament 1.050 no tenen cap prestació. A més s’han privatitzat serveis públics: des de l’aigua fins la majoria de serveis de l’hospital. Per tots aquest motius i d’altres, també de nivell supramunicipal, resulta insultant i una presa de pèl per al ciutadà, que realment està patint les conseqüències de la crisi, la inversió en aquest mobiliari i en definitiva, en aquesta Biblioteca.

Per acabar de col·locar la cirereta del pastís, tot i que l’ajuntament fa públic a la seva web l’àudio complert dels plens, el del darrer Ple s’ha penjat retallat. Un ple on s’exposaven dades molt interessants per al poble, que no són bona premsa pel govern. Un ple on els assistents van protestar i l’alcalde va arribar a amenaçar amb desallotjar la sala. De tot això, res. L’àudio publicat tan sols recull la moció contra la Llei Mordassa. Ves per on, quina casualitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario